Sedimentatie

 

Sedimentatie is het neerleggen van materiaal als de transportsnelheid van water, ijs, wind  afneemt.

Rivieren nemen materiaal mee in de stroming, helemaal totdat ze uitmonden in zee, bv in Nederland de Noordzee of Waddenzee. Op het eind bij de monding, stroomt het water van de rivieren langzaam. Daardoor zakt het zand en het grind uit de bergen naar de bodem. Het materiaal blijft hier liggen, dit proces noemen we dus sedimentatie.  Het materiaal dat blijft liggen bv een steentje of zandkorreltje noemen we een sediment.

De sedimenten worden dus neergelegd als de bewegingssnelheid afneemt, sedimentatie zie je vooral in ondiepe zeeën aan de randen van de werelddelen.

Je hebt sedimentatie door het water, als de stroomsnelheid afneemt. Je hebt ook sedimentatie door de wind, als de kracht van de wind afneemt. Als het hard waait neemt de wind veel materiaal mee bv zand, als de wind afneemt valt dit zand naar beneden. Dus weer sedimentatie.

Ook een gletsjer stroomt uit een dal naar beneden, heel langzaam natuurlijk. Als het ijs onderaan afsmelt (als de temperatuur boven het vriespunt komt) bleven de steentjes die in het ijs vastgevroren zaten liggen. Ook dit is sedimentatie.

Vragen.

  1. Leg duidelijk uit wat sedimentatie is!
  2. Welke drie vormen van sedimentatie zijn er?
  3. Welk materiaal blijft het eerst liggen: grind of zand? Leg uit waarom!
  4. Als je een pot met water hebt, doe er een schep zand bij en schudt met de pot. Wat zie je dan?
  5. Nu laat je de pot een tijdje staan. Wat zie je dan? Hier is dus sprake van …………….!
  6. Hier staan drie begrippen: transport, sedimentatie, verwering. Zet ze in de goede volgorde!