Verwering

Verwering is de afbraak van gesteenten op de plaats zelf. Een steen breekt dan op in twee stenen. Dat wil dus zeggen dat de steen niet wordt verplaatst. Hij wordt alleen afgebroken.

Er bestaan drie soorten verwering. De eerste heet mechanische verwering. Bij fysische verwering blijft een steen dezelfde steen: een zoutsteen blijft bijvoorbeeld een zoutsteen, hij wordt alleen opgebroken tot 2 kleinere zoutstenen.

 

De tweede is chemische verwering. Bij Chemische verwering breekt een stuk van de steen af én verandert de steen. Dan kan zoutsteen  bijvoorbeeld voor een gedeelte oplossen in water. De zoutsteen verandert dan naar een zoutoplossing.

De laatste vorm van verwering is  Biologische verwering. Dit is het breken van gesteente door de kracht van planten, bomen en dieren. Je herkent vast wel een stuk straat wat door boomwortels wordt opgetild: dit is biologische verwering: de wortels van de boom drukken de stenen lagen erboven en eronder kapot.

 

Opdracht 1

Vul over de volgende zinnen in of het gaat om mechanische verwering, chemische verwering, biologische verwering of dat er geen verwering optreedt

 

1. Een klimop breekt een stenen rotswand door midden

 

2. Een steen wordt met een blok dynamiet in honderd stukken geblazen

 

3. Door zure regen wordt de steen erg zacht en verliest hij zijn rode kleur en wordt de steen geel

 

4. Een steen wordt door een rivier meegenomen

 

5. Door de wind breekt een steen in twee delen

 

6. Door water verandert de steen ineens in een steen met grote luchtbellen

 

7. Een steen wordt door de wind  meegenomen

 

8. Door het bevriezen van water breekt de steen langzaam in twee delen

 

Opdracht 2

Noteer het juiste antwoord:

Een steen wordt door de wind in twee delen gebroken. Dit noemen we mechanische verwering/chemische verwering. Als de afgebroken steen daarna wordt meegenomen door een rivier is dat wel/geen verwering.

Een steen wordt door een boom in drie stukken gesplitst. Dit heet chemische verwering/biologische verwering. Eén van die drie stenen wordt daarna door de wind opnieuw in twee stenen gesplitst. Dit is wel/geen verwering.

De afbraak van een steen op de plaats zelf waarbij de steen verkleurd en anders aan voelt is mechanische verwering/chemische verwering. Hierna wordt de afgebroken steen meegenomen door een rivier. Het vervoer van een steen in een rivier is wel/geen verwering.

 

Opdracht 3

  1. Wat is het verschil tussen mechanische en chemische verwering?

 2. Wat is het verschil tussen chemische en biologische verwering?                                          

3. Noem een belangrijke voorwaarde voor verwering: